Peritonita Infectioasa Felina (PIF) /Coronaviroza FCoV (Feline Corona Virus)

Incep acest articol cu mentiunea ca voi incerca sa fiu cat mai clara in exprimare si sa explic in paranteze cat mai multi termeni medicali, in speranta ca va fi mai usor de citit.

1. Ce este aceasta boala , cine o determina si cum se transmite?

Boala aceasta este o viroza, adica este produsa de un virus, din familia Coronaviridae. Acest virus are la randul lui mai multe tulpini, unele patogene (care produc boala propriuzisa) altele nepatogene ( care nu produc semne de boala) . Boala pe care o produce virusul se numeste si peritonita infectioasa felina , pe scurt PIF.

Trebuie mentionat faptul ca multe pisici , pot fi purtatoare de coronavirus , si sa nu faca boala niciodata. Studiile arata ca unele pisicute au o rezistenta genetica la acest virus, putand fi purtatoare asimptomatice (fara simptome). Pentru ca boala sa se produca , virusul trebuie sa fie patogen sau sa sufere o mutatie ,care se produce numai in anumite situatii si in general acest lucru se intampla la pisicutele tinere intre 6 saptamani si 2 ani sau la cele foarte in varsta.

Virusul se transmite pe cale oro-nazala (pe nas si gura) prin ingestie sau inhalare (mai rar) a particulelor virale ce se gasesc in fecalele pisicilor purtatoare si eliminatoare. Mai rar virusul se elimina si prin urina sau unele tuplini chiar prin saliva. Boala este mult mai frecventa in colectivitati de pisici , unde difuzeaza foarte usor si repede infectand in general aproximativ 75% din pisicile prezente. Este cea mai frecventa boala prezenta in crescatorii,in aglomerarile de pisici din casele unde exista un flux constant de animale care vin si pleaca , sau centre de adoptie ,unde sunt pisici netestate si se introduc constant animale noi de pe strazi tot netestate. Perioada de incubatie (perioada cuprinsa intre momentul contractarii virusului pana la momentul aparitiei primelor semne de boala) este variabila si cuprinsa intre 2 saptamani pana la un an.

Pentru a preveni infectarea pisicilor sanatoase , se recomanda izolarea animalelor sero-pozitive , limitarea accesului la litiera celor infectate si dezinfectarea periodica a acesteia cu solutii puternic virucide.

2. Cum se manifesta peritonita infectioasa felina?

Din punct de vedere clinic , aceasta boala prezinta doua forme principale , si mai multe localizari: Forma umeda (exudativa) sau acuta cu evolutie rapida , debuteaza de multe ori cu stari febrile de peste 39 grade si se caracterizeaza prin acumularea de lichid ascitic in cavitatea abdominala si semne de peritonita . Pisicutele se prezinta cu un abdomen marit (par “umflate in burta”) apatice, cu dispnee sau tahipnee (respiratie greoaie sau din contra accelerata) uneori prezinta voma si din pacate in cele mai multe cazuri evolutia acestei forme duce catre moartea animalului.

Forma uscata, cu evolutie cronica , poate avea mai multe localizari, simptomele fiind specifice in functie de aceastea. Forma cu localizare nervoasa se poate manifesta prin modificari de comportament, pareze sau paralizii ale membrelor posterioare, convulsii, mers in manej (se invarte in cerc) , slabiciune musculara. Mai exista o forma cu localizare oculara mai rara si o forma asimptomatica care in general se manifesta doar cu voma persistenta si cu diaree care nu cedeaza la tratamentele uzuale. Toate aceste simptome nu apar singure, ci se asociaza de obicei cu febra de peste 39 grade ,tuse sau respiratie dispneica, uneori incontinenta urinara (scapa urina ) ,probleme de vedere, slabire progresiva, si alteori chiar icter (ingalbenirea mucoaselor, a pielii, a ochilor).

Pentru diagnosticarea bolii, in clinicile si cabinetele veterinare se utilizeaza teste rapide, dar care sunt limitate din punct de vedere al recunoasterii tipului de coronavirus. Ele ne pot confirma prezenta virusului in organism, dar nu ne pot spune daca pisica va face sau nu boala, Si nici nu se pot folosi de sine statatoare pentru a pune diagnosticul cert de peritonita infectioasa. Acesta se pune dupa analizarea anamnezei (informatiilor oferite de proprietar) si a semnelor clinice prezente . Ca investigatii medicale ce se recomanda atunci cand suspicionam coronaviroza, enumeram ecografia care este extrem de importanta in forma umeda de PIF, hemoleucograma si analizele de biochimie care ne pot oferi extrem de multe informatii despre localizarea virusului si gradul de afectare al organelor. Efectuand aceste investigatii ajutam medicul sa ia cea mai buna decizie in privinta protocolului terapeutic.

Din pacate aceasta boala nu are un tratament specific, de cele mai multe ori evoluand catre deces, motiv pentru care in formele umede si uneori cele uscate ,se recomanda eutanasia . in functie de stadiul bolii si evolutia acesteia se pot incerca tratamente de sustinere , tintite catre organele afectate. Desi intr-un procent foarte mic, s-a dovedit ca interferonul de pisica recombinat (Virbagen Omega) , impreuna cu tratamente intensive de sustinere, pot determina vindecarea unor animale. Tratamentele de sustinere vor avea in vedere preventia infectiilor secundare oportuniste (care profita de statusul imunitar scazut) prin antibioterapie specifica, administrarea de fluide intravenos pentru mentinerea hidratarii , glucocorticoizi pentru tratarea inflamatiilor enterice si vitaminoterapie pentru sustinerea sistemului imunitar.

Din pacate la noi in tara la momentul actual nu se practica vaccinarea pentru coronaviroza, un astfel de vaccin existand in alte tari, dar care nu poate garanta protectie completa impotriva bolii.

Pisicutele care au fost diagnosticate ca fiind purtatoare de coronavirus, trebuiesc in primul rand izolate din colectiv, si tinute sub stricta observatie pentru orice simptom din cele enumerate mai sus. S-a dovedit stiintific faptul ca exista o serie de factori ce pot determina sau pot influenta intr-o oarecare masura mutatia virusului si implicit producerea bolii si anume: stresul (schimbarea domiciliului, calatorille, supraaglomerarea colectivitatilor de pisici), starea de intretinere (mancarea de calitate slaba, subnutritia), imunitatea scazuta, receptivitatea genetica (unele pisici sunt mai sensibile genetic fata de altele la diverse boli) si alte boli existente care reduc imunitatea.

Este extrem de importanta testarea pentru aceasta viroza, diagnosticarea timpurie a acesteia putand fi un avantaj si o sansa in plus pentru micutele patrupede.

Comments are closed.